Indhold
Kapitel 1 Område og definitioner
Kapitel 2 Erstatningsstoffer og -materialer (substitution)
Kapitel 6 Bemyndigelse og dispensation
Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 396 af 24. juni 1986
Kapitel 1 Område og definitioner
Kapitel 2 Erstatningsstoffer og -materialer (substitution)
Kapitel 6 Bemyndigelse og dispensation
I henhold til § 13, stk. 3, § 29, stk. 1, § 33, stk. 1, § 39, stk. 1, og § 67 i lov om arbejdsmiljø i Grønland fastsættes:
§ 1. Bekendtgørelsen omfatter stoffer og materialer, der anvendes ved erhvervsmæssigt arbejde, og som
Stk. 2. Direktøren for arbejdstilsynet kan bestemme, at stoffer og materialer, hvorom der foreligger oplysninger om en særlig risiko ved deres anvendelse, skal anses for farlige for eller i øvrigt forringende for sikkerhed eller sundhed. Afgørelsen skal offentliggøres.
§ 2. Ved anvendelse af bestemmelserne i denne bekendtgørelse skal følgende definitioner lægges til grund:
§ 3. Et stof eller materiale må ikke anvendes, hvis det kan erstattes af et ufarligt, mindre farligt eller mindre generende stof eller materiale.
Stk. 2. Når brugen af et erstatningsstof eller -materiale vil medføre ikke uvæsentlige forskelle i tekniske egenskaber eller udgifter, skal der foretages en samlet afvejning af de tekniske og økonomiske konsekvenser over for de sikkerheds- og sundhedsmæssige hensyn.
Stk. 3. Hvis erstatning ikke kan foretages efter stk. 1 eller undlades, fordi en samlet afvejning efter stk. 2 viser, at brugen af et erstatningsstof eller -materiale vil medføre urimelige merudgifter, skal dette på forlangende dokumenteres over for arbejdstilsynet.
§ 4. Stoffer og materialer skal, for så vidt der ikke er foreskrevet andet, være emballeret således, at emballagen med hensyn til modstandsdygtighed og uigennemtrængelighed opfylder følgende krav:
§ 5. Tekniske datablade og lignende om stoffer og materialer skal indeholde alle væsentlige oplysninger om stoffets eller materialets virkning på sikkerhed og sundhed i arbejdsmiljøet.
§ 6. Den, der overdrager eller overlader et stof eller et materiale, skal sørge for, at det er forsynet med en letforståelig brugsanvisning, når det leveres.
Stk. 2. En brugsanvisning skal indeholde oplysninger om:
Stk. 3. En brugsanvisning skal være affattet på grønlandsk og dansk. Arbejdstilsynet kan tillade eller stille krav om et andet sprog.
§ 7. Hvor der beskæftiges ansatte ved arbejde med stoffer og materialer skal arbejdsgiveren sørge for, at der for hvert enkelt stof eller materiale udarbejdes en brugsanvisning med følgende oplysninger, såfremt dette er teknisk og fagligt muligt:
Stk. 2. Brugsanvisninger skal opbevares tilgængeligt for de ansatte.
Stk. 3. De ansatte, der er beskæftiget med stoffet eller materialet, skal vejledes i brugen heraf og have brugsanvisningen udleveret med effektiv instruktion.
§ 8. Brugsanvisninger efter § 6 og § 7 skal være affattet på grønlandsk og dansk. Arbejdstilsynet kan tillade eller stille krav om et andet sprog.
§ 9. Direktøren for arbejdstilsynet bemyndiges til at fastsætte nærmere regler for stoffer og materialer.
§ 10. Arbejdstilsynet fastsætter og bekendtgør grænseværdier for stoffer og materialer samt bekendtgør listen over stoffer og materialer jfr. § 1, stk. 1, a).
§ 11. Arbejdstilsynet kan, hvor særlige forhold foreligger, tillade afvigelser fra bestemmelserne i denne bekendtgørelse i enkelttilfælde samt for særlige grupper af stoffer og materialer, når det skønnes rimeligt og forsvarligt.
§ 12. Den, der overtræder § 3, stk. 1, og §§ 4-8, idømmes bøde.
§ 13. For overtrædelser, der begås af aktie- eller anpartsselskaber, andelsselskaber eller lignende, kan selskabet som sådant idømmes bøde. For overtrædelser, der begås af hjemmestyret, en kommune eller et kommunalt fællesskab, gælder tilsvarende.
§ 14. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juli 1986.
Arbejdsministeriet, den 24. juni 1986
Henning Dyremose / Henrik Grove