-
Ekstra tilsynsindsats i Grønland resulterede i mange påbud
Adskillige alvorlige ulykker – heraf nogle med døden til følge – har medført, at Arbejdstilsynet i Grønland har gennemført en målrettet tilsynsindsats. Indsatsen har rettet sig mod brancher, hvor fare for nedstyrtning er et arbejdsmiljøproblem.
Arbejdstilsynet i Grønland har i slutningen af 2022 gennemført en forebyggende ulykkesindsats med fokus på nedstyrtningsfare rettet mod bygge- og anlægsbranchen samt lager og engros. Og der var noget at komme efter, da Arbejdstilsynet i slutningen af året førte tilsyn med disse brancher i Nuuk, Ilulissat og Sisimiut. På i alt omkring 85 tilsyn blev der givet ca. 115 reaktioner, heraf ca. 30 forbud og knap 70 strakspåbud.
”Antallet af reaktioner viser med al tydelighed, at der var behov for den ekstraordinære forebyggende tilsynsindsats. Vi havde set adskillige alvorlige ulykker i løbet af 2022 med fald fra højden – og nogle desværre med døden til følge. Det fik os til at tilrettelægge denne tilsynsindsats, hvor fokus har været fald fra højden inden for bygge- og anlægsbranchen og inden for lager og engros,” siger Casper Kronow, der er Arbejdstilsynets kredschef i Grønland.
”Fald fra højden kan resultere i alvorlige skader - og i værste fald dødsfald. Risikoen kan være til stede, hvis man færdes på fx stiger og stilladser samt indskudte dæk. Det er derfor vigtigt, at arbejdet planlægges og tilrettelægges, så der ikke er risiko for fald fra højden” siger Casper Kronow. Han tilføjer, at det er arbejdsgiverens ansvar at instruere i, hvordan arbejdet skal udføres, og føre tilsyn med, at instruktionerne overholdes.
Udover tilsynsindsatsen havde Arbejdstilsynet i Grønland inviteret de virksomheder, der havde haft besøg af Arbejdstilsynet, til dialogmøder. Her fortalte Arbejdstilsynet om indsatsen, og hvad Arbejdstilsynet havde set og reageret på.
Indsatsen er foregået i et samarbejde med Arbejdstilsynet i Danmark. Det har medvirket til, at der kunne gennemføres så mange tilsyn i perioden. Arbejdstilsynet i Grønland har også opmærksomhed på nedstyrtningsfare i det generelle tilsynsarbejde.
Opnormering i Arbejdstilsynet i Grønland
Arbejdstilsynet i Grønland har ansat en ekstra tilsynsførende, så enheden fremadrettet er normeret til fem tilsynsførende. Det vil styrke arbejdet med at føre tilsyn med arbejdsmiljøet inden for alle områder i hele Grønland. Arbejdstilsynet i Grønland medvirker til et sikkert, sundt og udviklende arbejdsmiljø ved effektivt tilsyn, målrettet regulering og information.
Arbejdstilsynets samarbejde med virksomhederne omfatter dels kontrol med, at virksomhederne overholder arbejdsmiljølovgivningen, dels søger Arbejdstilsynet at fremme et godt arbejdsmiljø på virksomhederne ved fx at holde møder og ved at indgå i formelt samarbejde med virksomhederne fx i Arbejdsmiljørådet. Arbejdstilsynet i Grønland er en del af Arbejdstilsynet i Danmark.
-
Få svar på dine spørgsmål om Corona og arbejdsmiljø
Må der være flere ende 10 personer på og arbejdsplads? Og hvordan skal virksomheden beskrive ansatte, der ikke arbejder hjemme?
Jeg disse dage modtager Arbejdstilsynet mange spørgsmål om Coronavirus. Derfor har vi tilpasset en side med svar på de ofte stillede spørgsmål.
På den danske hjemmeside kan du finde et andet materiale til håndtering af Corona på arbejdspladsen.
Siden finder du på at.dk/corona
Vær opmærksom på, hvis ikke alle svar og materialer kan overgå direkte til Grønland, der på de enkelte steder gældende forsknings-lovgivning i Grønland og Danmark.
Hvis du er tvivl om, hvad der gælder i Grønland, er du velkommen til at skrive til at@at.gl eller ringe til os på +299 34 25 90
-
Arbejdstilsynet skal på sommersejllads med skibet Tulu i perioder 24. juni - 3. juli 2019
Virksomheder / arbejdspladser kan forvente, at Arbejdstilsynet kommer på uanmeldt til synsbesøg i disse byer og bygder: Kangaamiut, Itilleq, Attu, Kangaatsiaq, Aasiaat, Kitsissuarsuit, Qeqertarsuaq, Saqqaq, Qeqertaq, Oqornasi, Akqasas, Ikerasaarsuk.
Arbejdstilsynet kommer på besøg for ved at føre tilsyn med, hos virksomhederne overholder arbejdsmiljølovens krav i forhold til at sikre, på ansatte kan arbejde sikkerheds- og sundhedsmæssige fuldt forsvarligt. Vi spørger også ind til bl.a. arbejdspladsvurdering (APV), sikkerhedsorganisationer opbygning og sikkerhedsrepræsentanter og om disse har den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse. Jeg forholder mig til arbejdsdetaljer før arbejdet med arbejdsstedets retning og arbejdsudstyr udfører b.la. tunge løft og arbejdsstillinger.
(19 juni 2019)
-
Der er kommet følgende ændringer til Arbejdsmiljøloven
Der er kommet ændringer til
Arbejdsmiljøloven (pdf)(3 august 2017)
-
Bekendtgørelse om refusion af udgifter ved Arbejdstilsynets tilsyn og sagsbehandling m.v. i forbindelse med råstof- og vandkraftaktiviteter
1. juli træder bekendtgørelse om refusion af udgifter ved Arbejdstilsynets tilsyn og sagsbehandling m.v. i forbindelse med råstof- og vandkraftaktiviteter i kraft. Bekendtgørelsen træder i kraft samtidig med en ændring af den grønlandske arbejdsmiljølov.
Bekendtgørelsen indebærer, at rettighedshavere og andre, der har fået tilladelse til råstof- og vandkraftaktiviteter efter de relevante inatsisartutlove, skal betale et gebyr for Arbejdstilsynets tilsyn inden for det geografiske område, som tilladelsen dækker.
Gebyret beregnes på baggrund af det antal timer, Arbejdstilsynet har anvendt til tilsynet og den tilhørende sagsbehandling. Den anvendte timesats fastsættes på grundlag af den gennemsnitlige lønudgift til medarbejdere, der deltager i tilsynet og sagsbehandlingen. Hertil kommer en forholdsmæssig andel af de øvrige administrative omkostninger til tilsyn og sagsbehandling med råstof- og vandkraftaktiviteter i det pågældende år.
Timesatsen for det enkelte år vil fremgå af Arbejdstilsynet Grønlands hjemmeside.
(28. juni 2017)
-
Ny koordinatoruddannelse på bygge- og anlægsområdet
Folketinget vedtog i december 2012, ved der skal indtages som en grønlandsk arbejdsmiljøuddannelse for koordinatorer i bygge- og anlægsområdet, der svarer til den danske koordinatoruddannelse.
Der er derfor nu udstedt og bekendtgørelse om obligatoriske arbejdsmiljøuddannelser i Grønland. Samtidig er der foretaget konsekvensændringer i bekendtgørelsen om bygherrens pligter i Grønland samt i bekendtgørelsen om sikkerheds- og sundhedsarbejder på virksomheder i Grønland.
De nye regler handler særligt om:
- Etablering af koordinatoruddannelsen, som udbydes af private.
- Indholdsmæssige krav til koordinatoruddannelsen nedenfor en dispensationsmulighed.
- Fastsættelse af gebyr for deltagelse i samt tilskud til arbejdsmiljøuddannelsen for medlemmer af sikkerhedsorganisationer.
- Præcisering af, på det er Arbejdstilsynet, der udbyder arbejdsmiljøuddannelsen for sikkerhedsrepræsentanter og arbejdsledere, som er medlemmer af sikkerhedsorganisationer.
(1. december 2013)
-
Nye arbejdsmiljøregler i Grønland fra den 1. januar 2013
Større bøder, ændring af arbejdsgiveres og ansattes kriminalretlige ansvar og en ny arbejdsmiljøuddannelse på bygge- og anlægsområdet. Det er nye regler i arbejdsmiljøloven for Grønland
Større bøder til arbejdsgivere
De nye regler betyder, at arbejdsgivere i Grønland fremover kan få større bøder for at overtræde arbejdsmiljøreglerne.
Bødestørrelsen kan blive fordoblet til 40.000 kr., hvis der er skærpede omstændigheder. Det vil sige, hvis lovovertrædelsen har medført en alvorlig ulykke eller et dødsfald, at en ung under 18 år er kommet alvorligt til skade, eller at der har været fare for den unges liv eller helbred.Begrænsning af arbejdsgivers ansvar
De nye regler betyder, at arbejdsgiverens ansvar for de ansattes overtrædelser af reglerne begrænses, hvis arbejdsgiveren har opfyldt alle sine pligter efter arbejdsmiljøloven.
Arbejdsgiveren kan efter 1. januar 2013 ikke pålægges et kriminalretligt ansvar, hvis arbejdsgiveren har overholdt lovens kapitel 3 om arbejdsgiverens pligter og de ansatte tilsidesætter arbejdsgiverens instruktioner og fx ikke bruger det sikkerhedsudstyr, som er stillet til rådighed, hvis arbejdsgiveren
- har sørget for, at arbejdet kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt,
- har givet de ansatte den nødvendige instruktion, og
- har ført effektivt tilsyn med de ansattes arbejde.
Ansatte får skærpet ansvar
De nye regler betyder, at de ansattes ansvar skærpes, hvis de forsætligt eller groft uagtsomt overtræder reglerne i situationer, hvor arbejdsgiveren har opfyldt lovens krav.
Ansatte kan få en bøde på 2.500 kr., hvis arbejdsgiveren har opfyldt sine pligter, og de ansatte alligevel tilsidesætter elementære og almindelige sikkerhedskrav, der har til formål at beskytte de ansatte. Det gælder konkret, hvis de ansatte overtræder reglerne om brug af personlige værnemidler, udsugningsforanstaltninger, beskyttelsesudstyr og sikkerhedsforanstaltninger eller ikke bruger forsvarlige arbejdsmetoder. Bødeniveauet er vejledende og vil kunne fraviges i op- eller nedadgående retning, hvis der i den konkrete sag foreligger særlige omstændigheder.
Koordinatoruddannelse
De nye regler betyder, der skal bruges som en særlig arbejdsmiljøuddannelse for koordinatorer på byggeriet og anlægsområdet. Det betyder, ved at bygge og anlægsvirksomheder med ansatte fremover skal have en koordinator med en koordinatoruddannelse, hvis de udfører arbejder på at bygge og anlægspladser, hvor der kun er en ender og arbejdsgiver. Se lovændringen.
(1. januar 2012)
Nyheder
Nyheder fra Arbejdstilsynet i Grønland.
Juni 2023
Arbejdsmiljøloven i Grønland er blevet ændret
Fra den 1. juli 2023 sker der ændringer af arbejdsmiljøloven i Grønland.
Lovændringen betyder, at den grønlandske arbejdsmiljølov kommer til at stemme bedre overens med udviklingen på arbejdsmiljøområdet.
Ændringen har bl.a. betydning for følgende områder:
- Samarbejde om sikkerhed og sundhed.
- Arbejdspladsvurdering (APV).
- Forhøjet bødeniveau ved skærpende og særligt skærpende omstændigheder.
- Øvrige ændringer ift. arbejdsgiverens pligter
Samarbejde om sikkerhed og sundhed
Der er en række begreber vedr. sikkerhed og sundhed, der ændrer navne i loven. Bla. skifter sikkerhedsorganisation (SIO) navn til arbejdsmiljøorganisation (AMO).
I forhold til arbejdet med samarbejdet om sikkerhed og sundhed betyder ændringerne i loven at:
- Har du en lille virksomhed med 0-9 ansatte, er der fortsat ikke krav om at etablere en arbejdsmiljøorganisation (AMO).
- Har du en mellemstor virksomhed med 10-34 ansatte, skal du etablere en arbejdsmiljøorganisation (AMO) i ét niveau, som skal varetage både de daglige og de overordnede opgaver vedrørende sikkerhed og sundhed.
- Har du en stor virksomhed med 35 eller flere ansatte, skal du etablere en arbejdsmiljøorganisation (AMO) i to niveauer – et gruppeniveau og et udvalgs niveau.
- Der indføres et krav om årlig arbejdsmiljødrøftelse gældende for virksomheder med og uden en arbejdsmiljøorganisation (AMO).
- Du skal som virksomhed gøre det muligt for medlemmerne af arbejdsmiljøorganisation (AMO) at koordinere deres samarbejde i arbejdstiden.
Arbejdspladsvurdering (APV)
Loven tydeliggør, at der i din virksomheds APV også tages stilling til, hvordan løsningsforslag på arbejdsmiljøproblemer kan udformes, så det sikres, at løsningerne får et forebyggende aspekt.
Bødeniveau ved skærpende og særligt skærpende omstændigheder
I forhold til bødeniveau ved overtrædelser med skærpende og særligt skærpende omstændigheder betyder ændringen af loven at:Overtræder du loven med skærpende omstændigheder, vil overtrædelsen medføre, at bøden forhøjes med 10.000 kr., pr. skærpende omstændigheder.
Overtræder du loven med særligt skærpende omstændigheder, vil overtrædelsen medføre, at bøden forhøjes med 20.000 kr., pr. skærpende omstændighed.
Øvrige pligter, du som arbejdsgiver skal være opmærksom på
-
Arbejdsgiverens pligt til at medvirke til, at bygherrens planlægning, afgrænsning og koordinering virker efter hensigten
Det bliver tydeliggjort i loven, at du som selvstændig uden ansatte pligt til at medvirke til, at bygherrens planlægning, afgrænsning og koordinering virker efter hensigten, herunder bl.a. ved at give bygherren de oplysninger, som er nødvendige, for at bygherren kan planlægge og koordinere arbejdet på byggepladsen.
-
Ophævelse af krav om tilsynsbog
Det er ikke længere et krav, at du skal have en tilsynsbog til at dokumentere besøg og afgørelser m.v. fra Arbejdstilsynet. Fravigelser fra reglerne om hvileperiode og fridøgn skal dermed heller ikke længere noteres i tilsynsbogen. Du skal dog stadig dokumentere fravigelser skriftligt.
-
Konsekvensændringer af bekendtgørelser
Som følge af lovændringerne foretages der konsekvensændringer af en række af bekendtgørelser. Disse ændres så de stemmer overens med lovændringerne.
Der fastsættes dermed ikke yderligere krav for dig i bekendtgørelserne, end dem der allerede er beskrevet ovenfor.